top of page

Vår historia

År 2013 var året som Dan McPierson hämtade hem Nato från hundkenneln.

Sedan barnsben var Dan rädd för rasen Rottweiler då han blev anfallen av två stycken när han försökte palla äpplen. Han föll ner från trädet inpå ägarens tomt & blev omgående gripen i vardera ärm av två arga rottisar. Mitt i tumultet hörde han någon vissla varpå hundarna omgående släppte greppet om Dan & sprang iväg. När han reste sig upp såg han de bägge två sätta sig bredvid sin ägare som förvånat undrade vad Dan höll på med?!?
Även om han var imponerad över ägarens kontroll blev rädslan för denna ras en livsfaktor att anpassa sig efter.

Vilken bättre ras att skaffa om man behöver en vakthund för arbetet?

- Jo Rottweiler! På så sätt kommer han över sin rädsla även om han skulle se andra rottisar ute!

Då hunden användes som vakthund för nattbudbilsföraren Dan, behövde Nato tränas till att både vakta men också kunna vara en sällskapshund som kan följa med överallt. Första året var till en början lätt men slutet på det året ställdes han (som alla andra valpägare) inför en extremt krävande hund. Men med målet att kunna ha en lydig hund som han kunde ha okopplad blev det bråttom att bli bättre. Med hjälp av sin mentor & extremt många Youtube-videor lade Dan ner tiden för rätta misstagen, därefter börja forma hunden Nato.

Eftersom det inte fanns någon att rådfråga kring hur man tränar en hund gå okopplad i alla miljöer, kunde Dan bara göra sitt bästa. De tekniker som inte fungerade så bra förkastade han & istället arbetade med de tekniker som fungerade bättre. Trial & error. Att få en hund lydig inför hemmet är inga svårigheter för någon. Det var utomhus som träning, lydnadsövningar, inkall & grundkommandona kom till hands. Att ta reda på hur man tränar en hund för ,till exempel, trafikmiljöer eller tunnelbanan var ingen enkel sak. Dessutom gällde lagar & bestämmelser som oftast felaktigt återgavs i form av myter av andra hundägare. 

Polletten föll ner om hur hundar tänker när Dan insåg att hundar fungerar precis som femåriga barn!

De lär sig genom repetition men framförallt stegvis eller genom ett redan visat beteende.

Sedan är det "bara" att få rutin på allt.

År 2019 kunde tittare på sociala medier världen över se Dan's otroliga resultat med Nato. Även om det var hårt arbete att nå till den punkten där andra tyckte hunden är under pli, tyckte Dan inte att den nivån av lydnad inte borde anses vara något märkvärdigt. Det tyckte han istället borde vara en standard. Det går att träna hundar till mycket mer än det Dan lyckats med. Han poängterar att om någon som han kan träna hunden till den standarden, så kan andra! Det handlar bara om lägga så mycket tid att när man gör misstag har man tid med gå tillbaka för rättning det. Tyvärr fanns det inga kurser i vardagslydnad med någon som hade den erfarenheten som krävs.

Det var tittarna snabba med att poängtera för Dan. Och att någon borde lära ut denna grad av vardagslydnad så andra slapp fallgroparna. Tack vare hans fans finns nu denna sajt.

För andra ska lära sig om hur de bättre bygger band med sina hundar & får dem lydiga nog att gå utan koppel, bestämde sig Dan för att lära ut allt han kan om hundar!

2015-02-11 15.09.18.jpg

“Doris skällde på nätterna i 8 års tid vilket gjorde vi fick turas om att sitta med henne i vardagsrummet. Dan föreslog vi skulle tända en nattlampa för henne då hon kunde varit mörkrädd. Det var den första natten på länge vi fick sova utan kontant skällande. Så skönt!”​

Anthon Larsson, Ljungsele

“Vi tog hem en gatuhund från Turkiet & tog snabbt hjälp av Dan för anpassa hunden efter svenska miljöer. Nato hjälpte till med visa vår hund vad som gäller i trafiken & kring andra hundar eller människor. Våran hund tittade & lärde sig”.

C. Yildiz, Stockholm

bottom of page